AccÚs al contingut (Alt + 1)
AccÚs al men˙ de la secciˇ (Alt + 2)

CatÓleg de Serveis

Registre i dip˛sit de les fiances dels contractes de lloguer de Catalunya


Descripciˇ
L'Institut CatalÓ del S˛l (INCASĎL) tÚ la competŔncia de recaptaciˇ i dip˛sit de les fiances dels contractes de lloguer de Catalunya corresponents a finques urbanes destinades a locals i habitatges i a la seva devoluciˇ posterior.
La fianša dels contractes de lloguer s'ha de dipositar en el termini de 2 mesos a comptar des de la formalitzaciˇ d'aquests, a l'Institut CatalÓ del S˛l. Consulteu la web incasol.gencat.cat per conŔixer on i com es diposita la fianša.
TambÚ s'han de dipositar a l'Institut CatalÓ del S˛l les fiances que les empreses de subministraments i serveis exigeixen als abonats per a la formalitzaciˇ dels contractes que afecten finques urbanes.
Els rendiments dels dip˛sits sˇn afectats d'inversions destinades al foment de l'habitatge i a la millora de l'entorn urbÓ.
Dip˛sit de fiances
La Llei estableix l'obligaciˇ dels arrendadors de finques urbanes destinades a habitatge i a altres usos de dipositar a l'Institut CatalÓ del S˛l les fiances de lloguer corresponents. Aquesta obligaciˇ afecta tant les fiances exigibles a la subscripciˇ del contracte com les seves actualitzacions posteriors. TambÚ s'hi han de dipositar les fiances que les empreses de subministraments i serveis exigeixen als abonats per a la formalitzaciˇ dels contractes que afecten finques urbanes.
L'import de la fianša s'estableix a l'article 36.1 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans: 1 mensualitat de renda en el cas d'habitatge i 2 mensualitats en el cas d'altres usos.
Els propietaris i professionals dedicats a l'administraciˇ de finques poden fer l'ingrŔs de la fianša mitjanšant concert, prŔvia solĚlicitud d'aquest concert a l'INCASOL, amb el compliment dels requisits reglamentaris establerts. Les companyies de subministraments i serveis han d'acollir-se obligat˛riament al rŔgim de concert.
CancelĚlaciˇ
El dipositant, directament o mitjanšant una persona degudament autoritzada, ha de solĚlicitar, un cop s'hagi extingit el contracte d'arrendament, la devoluciˇ del dip˛sit constitu´t. Consulteu la pÓgina web incasol.gencat.cat per saber com realitzar aquesta trÓmit on-line o presencialment.
La fianša dipositada es retorna en el termini mÓxim de 21 dies per l'Institut CatalÓ del S˛l, complerts els trÓmtis previstos.
Registre de fiances
El registre de fiances dels contractes de lloguer de finques urbanes estÓ gestionat pel Servei de Fiances de l'INCASOL. La inscripciˇ dels contractes de lloguer al registre Ús obligat˛ria per a l'arrendador i Ús duta a terme d'ofici per l'Administraciˇ quan s'efectua el preceptiu dip˛sit de fiances. AixÝ mateix, quan s'extingeixi el contracte, se n'ha de solĚlicitar la cancelĚlaciˇ al registre, que tÚ lloc d'ofici en el moment de la devoluciˇ de la fianša.
Les parts contractants poden tenir accÚs a les dades contingudes al registre, respecte a l'existŔncia o les condicions d'un contracte o del dip˛sit de la fianša. TambÚ hi poden tenir accÚs les persones que estableix l'article 7.2 del Decret 147/1997.
Destinaciˇ de les fiances
L'Institut CatalÓ del S˛l ha de destinar l'import de les fiances que tingui en dip˛sit a inversions per a la construcciˇ p˙blica d'habitatges, especialment en rŔgim de lloguer, i a actuacions directes en nuclis antics o subjectes a un procÚs de renovaciˇ urbana. En tot cas l'Institut CatalÓ del S˛l ha de reservar un import no inferior al 10% al pagament de les cancelĚlacions.
Executivitat
L'Institut CatalÓ del S˛l pot utilitzar la via executiva per a l'ingrÚs de les fiances no dipositades i de les sancions corresponents en el cas d'incompliment.

NormativaEntitat responsable
Institut Català del Sòl (INCASOL)
Per obtenir informació sobre el servei, cal adreçar-se als punts d'informació detallats al quadre lateral.
data actualització (26/03/2018)
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya