Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)

Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Responsable

Sr.   Antoni Torrent Albets

Càrrec

president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mantega

Adreça
Carrer de Sant Ermengol, 37
Població
25700  La Seu d'Urgell
Telèfon
973 35 02 66
Fax
973 35 27 05

Funcions

El consell regulador garanteix que els productes emparats per la denominació d'origen protegida (DOP) compleixen els requisits establers en el reglament regulador.

La mantega emprada per aquesta denominació està elaborada exclusivament amb llet de vaca de raça frisona. La llet se sotmet a un procés de desnatat, i la nata obtinguda es refreda fins a 16ºC -18ºC. Posteriorment, la nata arriba als dipòsits de maduració on serà sembrada amb uns cultius mixtos de ferments làctics mesòfils. La maduració de la nata té una durada de 48 hores, en la qual s'aconsegueix l'aroma característica i pròpia. Després del batut de la nata, madura fins aconseguir una mida de gra com d'un gra d'arròs, es procedeix a l'amassat fins a obtenir un bloc compacte de mantega. El temps de maduració de la nata, juntament amb l'alimentació de les vaques i el clima de la regió li dóna a aquesta mantega el seu olor i sabor característics d'alta intensitat global i lleugerament àcid que recorda el de l'avellana.

En l'elaboració de la mantega es poden utilitzar les matèries primeres següents:
- Nata de llet de vaca pasteuritzada.
- Ferments làctics mesòfils.
No s'admet l'ús de cap classe de colorant.

La mantega es pot presentar al consumidor en diferents pesos, sempre embolicada amb paper metal·litzat i sulfuritzat. A l'envàs figurarà, a més de les indicacions que exigeix la legislació vigent, el nom "Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Denominació d'Origen Protegida", i el logotip.

La zona de producció de la llet utilitzada per a l'elaboració de la mantega, així com la mantega, està constituïda per les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. En aquestes comarques es va introduir la producció lletera a principis de segle arran de l'entrada de la fil·loxera que va afectar tota la vinya, conreu que dins aquell moment era l'activitat agrícola principal de la zona.


data actualització (15/02/2019)