Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)

Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic

Responsable

Sr.   Josep Viladecans Pascual

Càrrec

president del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic

Adreça
Ronda de Sant Pere, 19-21
Població
08010  Barcelona
Telèfon
93 268 42 63
Fax
93 268 03 90

Funcions

El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) compleixen els requisits establerts en el reglament.

La llonganissa de Vic és un embotit elaborat amb carn de porc i cansalada a més de sal i pebre negre com a únics condiments. Per a l'elaboració d'aquest producte només s'utilitzen carns magres seleccionades. La carn es pica juntament amb la cansalada tallada a daus, es pasta i se sotmet a maceració durant un període no inferior a 48 hores en cambra frigorífica. Un cop finalitzada la maceració, es procedeix a l'embotiment de la pasta resultant en tripes naturals de diferents diàmetres i a l'assaonament en els assecadors com a mínim durant 45 dies.

La llonganissa de Vic té forma cilíndrica, amb un diàmetre entre 35 i 90 mil·límetres i un pes que pot oscil·lar entre 300 i 2.500 grams.Aquest producte, quan es talla, presenta un color vermellós amb la cansalada visible a daus i el pebre negre en gra. El color exterior és blanquinós a causa de la flora externa pròpia. En els processos de maduració i assaonament es desenvolupa a la llonganissa de Vic una flora fúngica típica que, per les caraterístiques climàtiques de la zona protegida, faran que aquest producte tingui un sabor i una aroma característics.

Les llonganisses amb indicació geogràfica han de dur una etiqueta, en la qual hi figura el nom "Llonganissa de Vic. Indicació Geogràfica Protegida" i el logotip, a més de les dades, que amb caràcter general exigeix la normativa.

La Llonganissa de Vic s'elabora en empreses ubicades en els municipis que integren la Plana de Vic i que estan inscrites en els registres del Consell Regulador de la IGP Llonganissa de Vic. Aquesta zona té unes condicions ambientals i climàtiques que donen al producte final, la llonganissa de Vic, una aroma i un sabor característics.


data actualització (13/11/2018)