Funcions
El Consell Regulador garanteix que els productes emparats per la Indicació Geogràfica compleixen els requisits establerts en el reglament i en el plec de condicions.
La ratafia catalana és una beguda espirituosa elaborada, bàsicament, amb nous tendres. El seu sabor es pot completar amb diverses plantes aromàtiques. S'elabora per maceració hidroalcohòlica de nous tendres durant un temps mínim de tres mesos. Obtingudes les maceracions, es decanten els líquids i s'hi afegeix sucre, alcohol i aigua potable fins a aconseguir la graduació alcohòlica convenient. El producte elaborat se sotmet a envelliment en recipients de fusta durant un període mínim de tres mesos.
La ratafia té una coloració característica de caramel, més o menys intensa segons la fórmula de cada elaborador.
Es comercialitza en ampolles de vidre o un altre material noble, amb una capacitat màxima d'un litre. A l'etiqueta dels envasos s'indica, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent, el nom: "Ratafia Catalana. Denominació Geogràfica" i el logotip de la denominació.
La zona de producció comprèn tot el territori de Catalunya.