L'Institut Català de la Vinya i el Vi i (INCAVI) té la consideració de Centre Públic d'Investigació al servei de l'activitat productiva vitícola i enològica nacional.
L'Institut Català de la Vinya i el Vi té com objectiu facilitar la positura davant el consumidor nacional i internacional dels productes vitivinícoles catalans. La seva activitat se centra en la recerca i el desenvolupament d'aspectes relatius a la producció, la millora de la qualitat i de les tècniques analítiques aplicables al sector i als productes vitivinícoles. Desenvolupa també, activitats de formació continuada, especialització i reciclatge de tècnics i professionals en matèria vinícola i enològica, tant en els aspectes tècnics com de gestió i màrqueting.
L'Institut Català de la Vinya i el Vi té les funcions següents:
- Anàlisis de vins i derivats i expedició dels certificats a petició de particulars i d'organismes.
- Actua com a organisme tècnic assessor dels consells reguladors de les Denominacions d'Origen vitivinícoles de Catalunya i del sector en general.
- Promoure i fomentar la millora del conreu de la vinya i la qualitat dels vins i altres productes que se'n derivin.
Promoció del coneixement i bon ús dels vins catalans a nivell de consum, tot contribuint a la seva correcta valoració.
- Estudi, investigació i experimentació dels processos, les tècniques, els materials i altres aspectes relatius a la producció vitivinícola.
- Especialització, reciclatge i perfeccionament de tècnics i professionals en matèria vitivinícola i enològica.
- Col·laboració en la realització d'estudis, censos, inventaris, cadastres i estadístiques relacionats amb el sector vitivinícola.