Establir la política de controls oficials dels sectors agrícoles i ramaders, sanitat animal i vegetal, indústries i mercats agroalimentaris i adoptar les mesures per a la seva millora, sens perjudici de les competències del departament competent en matèria de salut.
Establir les polítiques departamentals en matèria d'ordenació i foment de la producció agrícola i ramadera.
Determinar les polítiques del Departament en matèria d'empreses agroalimentàries, segells, indicadors i marques de qualitat, i foment del patrimoni alimentari i la gastronomia del país.
Dirigir, sota la dependència de la persona titular del Departament, el desenvolupament i coordinació de relacions multilaterals en el marc de les polítiques agroalimentàries, i definir i proposar les polítiques del Departament referents als sectors agrícoles i ramaders, sanitat animal i vegetal, indústries i mercats alimentaris, relacions bilaterals i multilaterals en matèria agroalimentària, i política de gastronomia i patrimoni alimentari.
Les relacions institucionals amb les organitzacions professionals i altres entitats representatives dels sectors agrari i agroalimentari, sense perjudici de les competències de la resta d'unitats del Departament i de les que en aquesta matèria pugui tenir el departament competent en matèria de salut. Igualment, és competent sobre la promoció d'estudis i campanyes publicitàries sectorials.
Donar suport al funcionament del Consell Català de l'Alimentació i de les seves comissions.
Coordinar la implementació dels objectius i les actuacions previstes al Pla estratègic de l'alimentació de Catalunya.
Facilitar, potenciar i visualitzar les iniciatives i les actuacions de desenvolupament del sector agroalimentari promogudes per dones, i fomentar la transmissió de sabers tradicionals de les dones en aquest àmbit.
Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que se li encomani o se li atribueixi per normativa sectorial.