Funcions
El consell regulador garanteix que els productes emparats per la denominació d'origen protegida (DOP) compleixen els requisits establers en el reglament regulador.
L'ooli d'oliva verge extra Terra Alta prové de la varietat d'oliva Empeltre majoritàriament, amb una petita participació d'altres varietats com són la Arbequina, la Morruda i la Farga.
Aquestes varietats d'olives donen lloc a uns olis d'oliva verge extra, límpids, transparents, sense vels ni turbidesa, d'un color groguenc, d'intensitat entre lleugera i mitjana, dolcencs, lleugerament amargs i picants, i amb certa astringència, amb connotacions aromàtiques que recorda l'atmella i la nou verda. Al principi de la recol·lecció presenta un gust afruitat i al avançar un gust més dolç.
Presenta una acidesa màxima de 0,5º i un índex de peròxids màxim de 18.
Els envasos han de ser de capacitat no superior a 5 l i han de dur una etiqueta numerada expedida pel Consell Regulador. A l'etiqueta figurarà, a més de les mencions obligatòries en la legislació vigent, el nom Denominació d'Origen Protegida Terra Alta, el logotip de la DOP i el símbol comunitari.
La zona de producció de l'oli d'oliva amb Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta està constituïda pels terrenys ubicats a la comarca de Terra Alta i en alguns municipis de la comarca de la Ribera de l'Ebre.
Els municipis de Terra Alta són: Arnés, Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs. Els municipis de Ribera d'Ebre són: Ascó, Flix (tot el municipi excepte la conca alta del riu La Cana) i Riba-roja d'Ebre.